Het boek Echtwel!

  • Introductie

    De aanpak van gedragsproblemen

    De aanpak van forse gedragsproblemen bij kinderen is moeilijk. Je bent snel door je opvoedkundige repertoire heen. Het lijkt of er steeds maar twee keuzes overblijven: te streng ingrijpen of te slap ingrijpen. Je weet niet meer wat nu te doen. Je raakt vast in een bizar communicatiepatroon met het kind en vaak ook met andere volwassenen. Het maakt je boos, machteloos en teleurgesteld.
    Dit is een handboekvoor ouders, docenten en hulpverleners. Het is niet vanachter het bureau ontworpen, maar op de werkvloer. De training van opvoeders begint dan ook niet met opgewekte algemeneadviezen, maar juist bij moeilijke situaties. Je moet immers starten vanuit de realiteit van een vastgelopen opvoedingssituatie thuis, in de klas, op de vereniging, of in het instituut.
    Het boek toont aan dat je de communicatie tussen kind en opvoeder kunt zien als een trainingssituatie. Dat levert geen vaste recepten op, maar een trainingsmethode. De tekst leest als een trainerscursus. Als opvoeder ontwikkel je vaardigheden in het trainen van het kind. En het kind met forse gedragsproblemen leert meer van een training dan van nog meer straf.